Bediening van een pellet kachel : een korte handleiding

Het bedienen van een pelletkachel is heel eenvoudig, zeker als je eerst de basis werking begrijpt. Begin eerst en vooral met het lezen van de instructies die de fabrikant er bij levert. Soms is er een instructie video meegeleverd waardoor het gemakkelijker te begrijpen is.

Profiteren er van om een demonstratie aangeboden door de dealer of installateur, bij te wonen. Het is ook een goed idee om het opstarten samen uit te voeren met iemand die de werking door en door kent.

 

Het opstarten van het vuur

Volg de verschillende stappen in de handleiding die je bij de kachel hebt gekregen. Als uw kachel een automatische ontsteking heeft, moet men enkel de startknop indrukken om pellets in de verbrandingskamer in te brengen en de ontsteker te activeren.

Met een handmatig ontstekingmechanisme, moet men een goedgekeurde gel of vast starter materiaal gebruiken en in het oog houden of het vuur start en of de vlam zich langzaam verspreidt.

 

Als de kachel niet goed start

Moderne pellet kachels controleren het opstarten en zal het systeem zichzelf uitschakelen als de gewenste temperatuur niet wordt bereikt na een bepaalde tijd. Als het opstarten niet lukt, controleer dan of er brandstof in de trechter zit en dit wel de juiste brandstof is. Is dit alles in orde, dan kan men opnieuw proberen. Lukt het na enkele pogingen nog altijd niet, dan moet er professionele hulp gevraagd worden.

 

De pelletkachel is opgestart

Na het uitvoeren van eventuele aanpassingen op het bedieningspaneel en het uitvoeren van een snelle werkingscontrole, moet de kachel klaar zijn om uren na elkaar een constante warmte af te geven. Kachels uitgerust met een afstandsbediening, een wandthermostaat,  een bedieningspaneel voor persoonlijke aanpassingen, en temperatuur regeling kan men even testen door het aan en uit te schakelen of van een lage naar hoge verbranding te schakelen.

 

Problemen bij een pellet kachel herkennen

Goed gebruikte en onderhouden pelletkachels geven over het algemeen weinig problemen. De werking van de meeste pelletkachel verloopt automatisch, maar soms moet het mogelijk zijn om de hoeveelheid verbrandingslucht aan te passen. Een zwakke oranje vlam of donkere rook uit de ventilator, na het opstarten of net voor het afsluiten, wijst er op dat er meer lucht nodig is voor een volledige verbranding.

Een te felle vlam betekent te veel lucht toevoer. Werkingsproblemen zijn hier waarschijnlijk te wijten aan een gebrekkige of afwezigheid van een degelijk onderhoud. Weinig vlam, donkere rook, ongewone aanslag op het glas en minder warmteafgifte een teken dat het systeem een grote onderhoudsbeurt nodig is. Problemen met betrekking tot mechanische storingen zijn meestal op te lossen door de veiligheidsschakelaars uit te schakelen en weer te starten.

Het plots uitschakelen van het toestel kan te wijten zijn aan vergeetachtigheid en het niet vullen van de voorraad container of regelmatige stroom pannes. Onverklaarbare en herhaald uitvallen van het systeem vraagt om professioneel advies en onderhoud.

 

 

De pelletkachel uitschakelen.

Dit kan eenvoudig door de aan en uit knop te gebruiken. De brandstof toevoer stopt en de motoren en blazers stoppen met werken. De kachel mag nooit uitgeschakeld worden door het systeem uit het stopcontact te trekken.

 

Wat als de stroom uitvalt.

Bij stroomuitval kunnen de brandende pellets blijven smeulen en rook geven. Zorg steeds dat het rookkanaal open staat zodat overtollige rook niet in de huiskamer binnen dringt. De opstijgende rook zoekt steeds de weg van de minste weerstand.

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 3.6/5 (7 votes cast)
Bediening van een pellet kachel : een korte handleiding, 3.6 out of 5 based on 7 ratings

No related posts.