Pelletkachel werking

Om te weten hoe een pellet kachel werkt, moet eerst even kijken hoe deze is opgebouwd. In een pellet kachel hebben we een vul trechter waarin we de voorraad pellets in aanbrengen en een verbrandingskamer. Twee luchtblazers zorgen enerzijds om warme lucht in de huiskamer te blazen en eentje om het vuur te voorzien van extra zuurstof om een optimale verbranding te bekomen. Een uitlaat pijp zorgt voor het verwijderen van afvalgassen naar buiten toe.

De verbrandingskamer

De verbrandingskamer is de plaats waar alles gebeurt. Pellets komen hier terecht en een ontstekingsmechanisme zorgt dat deze beginnen te branden. Door het inblazen van zuurstof zal de verbrandingstemperatuur stijgen en optimaal branden. Hoe hoger de temperatuur, hoe vollediger de verbranding, waardoor er geen rook gevormd wordt en slechts een minimale hoeveelheid restafval achter blijft. Het systeem brand zo efficiënt dat dit systeem voldoet aan de emissienormen die voor kachels gesteld worden.

Door de combinatie van de relatief kleine hoeveelheid en het lage vochtgehalte van de brandstof zal de kachel in staat zijn om vrijwel elk pellet compleet te verbranden. Een straal van lucht die tijdens de verbranding over de pellets geblazen wordt, creëert een kleine hoogoven.

 

De voorraad trechter

Een voorraad trechter kan een grote hoeveelheid brandstof opslaan waardoor je een grotere vrijheid hebt en de pellet kachel niet zo frequent hoeft bij te vullen. Het doorstromen van de pellets naar de verbrandingskamer kan gecontroleerd gebeuren. Afhankelijk van de temperatuur die constant moet blijven kan de brandstof sneller of minder snel toegevoegd worden. Gebruik je de pellet kachel als bijverwarming, dan moet de kachel minder hard werken en zal dit proces trager verlopen dan wanneer deze dan hoofdverwarming dienst moet doen.

 

Een micro proces

Doordat het een micro proces is kan men dit vergelijken met een mini hoogoven. Door het verdelen van de brandstof in kleine, beheersbare deeltjes of pellets,  kan men deze in klein hoeveelheden en onder elektronische controle toevoegen. Een aantal sensoren en microchips in de kachel kan men de exacte hoeveelheid warmte bekomen die men wil. Anderzijds zal men door het volledige verbrandingsproces weinig mogelijk brandstof verspillen.

 

Het gebruik van luchtblazers

Luchtblazers die elektrisch aangedreven worden zorgen voor de verdeling van de warmte. Een blazer zorgt ervoor dat warme lucht in de huiskamer geblazen wordt. Wanneer dit niet gebeurt, dan blijft de warmte in de nabije omgeving van de kachel hangen. Blaast men deze lucht in de kamer dan krijgt men een continue warme luchtstroom die de hele kamer vult met een comfortabele warmte. Daar deze luchtstroom niet uit de verbrandingskamer komt krijg je een zuivere warme luchtstroom.

Een tweede warme lucht blazer blaast een continue stroom lucht over de pellets die aan ’t branden zijn. Ga je vuur voorzien van extra zuurstof, dan gaat het verbrandingsproces verhogen en zal het proces veelvollediger zijn. Dit resulteert in een hogere temperatuur en minder afval dat moet verwijderd worden.

 

Het ontstekingsmechanisme

Bij pellet kachels heeft men de keuze tussen een automatisch ontstekingsmechanisme of een manuele ontsteking. Bij een elektronisch ontstekingsmechanisme heb je meer vrijheid en zal de verbranding beter geregeld worden. Het laat toe het systeem te laten regelen door een thermostaat waarbij de verbranding start wanneer er warmte nodig is en stopt als de gewenste temperatuur bereikt is.

 

De warmtewisselaar

De verbrandingslucht wordt rond een warmtewisselaar geblazen en vervolgens samen met de afval gassen via de uitlaat naar buiten geblazen. De convectieventilator blaast schone lucht over de warmtewisselaar en vervolgens uit in de woning. Men heeft twee soorten warmtewisselaars voor pelletkachels, namelijk buisvormige en gegolfde. Beide zijn ontworpen om een maximale warmte overdracht van de warme lucht naar de huiskamer te verkrijgen. Voor het reinigen ervan, werd een handvat voorzien dat verbonden is met een soort van schraper om as afzettingen te verwijderen. Doet men dit niet regelmatig, dan zal het rendement van de warmtewisselaar verminderen door een ophoping van as.

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 3.3/5 (7 votes cast)
Pelletkachel werking, 3.3 out of 5 based on 7 ratings

No related posts.