Pelletkachel prijzen & vergelijken

Wanneer je pellet kachels met elkaar wil vergelijken, dan moet je met een aantal factoren rekening houden. Men moet immers referentie waarden hebben die te vergelijken zijn. Willen we pellet kachels vergelijken met elkaar dan moet je over elke kachel voldoende informatie zoeken en standaard criteria vermelden. Mechanische systemen vergelijk je niet met elektronische, er zijn verschillen in ontwerp en opbouw, verschillen in onderhoud, stijl en rendement.

Hoe pellet kachels te vergelijken?

1.Vergelijk het voorraadreservoir

Hoe groter het reservoir des te langer zal het vuur branden alvorens je nieuwe pellets moet toevoegen. Ook de manier waarop de houtpellets in het vuur terechtkomen is van belang. Schuift het gewoon door de zwaartekracht naar beneden of gebeurt er een elektronische toevoer door middel van een schroef die de pellets op gepaste momenten in het vuur laat vallen.

2.Vergelijk de opties die verkrijgbaar zijn.

Sommige pellet kachels hebben een glazen voordeur die je een zicht geeft op de vlammen, terwijl andere modellen dit weer niet hebben. Wordt de warme lucht in de kamer geblazen of is dit niet aanwezig.

3.Vergelijk het installatiepakket.

Plaats je de pellet kachel zelf of wordt deze geplaatst door een erkend installateur. Zijn bij installatie de kosten in de prijs inbegrepen. Is er een speciale vloerbescherming voorzien of niet. Is er een onderhoudspakket voorzien en wat zijn de kosten hiervan.

4.Vergelijk de ontwerpopties

Vergelijk ontwerpen met elkaar die uit hetzelfde materiaal bestaan en dezelfde opbouw hebben. Een gietijzeren kachel kan je niet vergelijken met een design ontwerp met keramiek tegels. Een kachel met bovenlader kan je niet vergelijken met een systeem dat je onderaan vult. Wil men bepaalde kleuren van kachels, dan heeft men ook veel minder keuze.

5.Vergelijk de veiligheidsopties

De ene kachel is veiliger dan de anderen. Een gietijzeren kachel kan misschien mooi zijn en een luxe uitstraling hebben, maar met kinderen in huis zeker geen veilige optie. De gietijzeren kachel wordt erg heet aan de buitenkant en kinderen kunnen zich eraan verbranden. Een elektronische ontsteking is veiliger dan wanneer je de kachel met een lucifer moet ontbranden.

6.Vergelijk de afvoerkanalen voor rook en de regelkleppen.

De afvoerkanalen voor de rook dienen op een correcte manier de gassen naar buiten te voeren. Systemen die geen afvoerkanaal maar een ventilatie systeem hebben zijn gevaarlijk. Zorg dat de regelkleppen van de schouw op een veilige hoogte staan zodat kinderen er niet bij kunnen. De deuren moeten zeer goed sluiten en het moet onmogelijk zijn voor kinderen om deze te bedienen.

7.Vergelijk de mogelijkheden om pellets te branden

Wanneer een pelletkachel maar met één enkele soort pellets kan branden is het mogelijk dat deze niet altijd voorradig zijn. Kan een pelletkachel overschakelen op andere pellets dan kan men het hele jaar door pellets branden zonder in de problemen te geraken.

8.Vergelijk het rendement dat een kachel kan bereiken.

Het rendement van een kachel kan verschillen naargelang het model en de grootte van de kachel. Kies steeds een kachel met een hoog rendement opdat je de te verwarmen ruimte zonder problemen kan verwarmen.

 

Prijzen van de pelletkachels

De prijzen van de pelletkachels kunnen variëren van 1.600 euro tot 8.000 euro naargelang het model, de opties, al of niet gecombineerd met een aansluiting op de centrale verwarming. Toch moet men rekening houden met bijkomende kosten, zoals de plaatsingskosten, de afvoerbuizen en eventueel een vloerbescherming die niet in de prijs berekend werd. Prijzen kunnen ook verschillen naargelang de plaats waar men de kachel aankoopt. Soms kan je een koopje doen wanneer er bepaalde modellen in promotie zijn. Een groot bedrijf die pelletkachels in grote hoeveelheid aankoopt, kan ook aan een betere prijs verkopen.

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 2.5/5 (23 votes cast)
Pelletkachel prijzen & vergelijken, 2.5 out of 5 based on 23 ratings

No related posts.