Pellets : Voordelen, Soorten en Prijs indicaties

Door de stijgende prijzen van fossiele brandstoffen en de zoektocht naar milieuvriendelijke verwarmingsmethoden, wordt het gebruik van houtpellets meer en meer gezien als de brandstof voor de toekomst. Houtpellets worden gemaakt van afvalhout uit de houtindustrie, dat onder hoge druk samengeperst word. De van nature aanwezige  plantaardige lignine in het hout, houdt de korrels bij elkaar. Doordat het restproducten zijn die een hoog energetische waarde hebben en volledig verbrand kunnen worden dragen ze bij tot een milieuvriendelijke afvalverwerking en verwarmingsoplossing.

Voordelen van het gebruik van pellets

 • De kostprijs van hout pellets ligt 25 tot 50% lager dan deze van de fossiele brandstoffen.
 • Gemakkelijk in gebruik en eenvoudig op te slaan en te bewaren.
 • De CO2 uitstoot van de verbranding van houtpellets is zeer laag en vergelijkbaar met deze van natuurlijk rottend hout. Hierdoor kunnen we zeggen dat deze CO2 neutraal verbranden.
 • Houtpellets hebben een uniforme grootte en vorm (tussen de 10 tot 30 mm lang en met een diameter van ongeveer 6 mm).
 • De energie-inhoud van houtpellets bedraagt ongeveer 4,9kWh/kg wat vergelijkbaar is met een halve liter mazout.

 

Soorten hout pellets

1.Indeling volgens de hoeveelheid as die achterblijft na de verbranding.

 • Premium pellets (leveren een as gehalte minder dan 1 %)
 • Standaard pellets ( leveren een as gehalte tussen 1-2 %)
 • Industriële pellets (leveren een as gehalte van 3% of meer)

Premium en standaard pellets zijn geschikt voor alle soorten pelletkachels, ook deze met een automatische as verwijdering. Industriële pellets zijn geschikt voor toestellen met een manuele asverwijderingsysteem. Hoe vollediger de verbranding, hoe hoger het rendement van de pellets.

2.Indeling volgens de gebruikte soort houtafval.

 • Bio-pellets: zuivere houtpellets van verspaand hout zonder toevoegingen.
 • Pellets: kunnen gemaakt zijn van allerhande houtsoorten, eventueel gemengd
 • Schorspellets: afkomstig van vermalen schors, bevat meer vocht, leveren meer as en zijn veel goedkoper.
 • Mengpellets: afkomstig van hout van allerhande oorsprong en kan veel houtstof bevatten. Het rendement ligt doorgaans lager en er kunnen onzuiverheden inzitten.

Het aankopen van hout pellets

Hout pellets worden aangeboden in zakken van 15-25 kg en kunnen per pallet geleverd worden. Het aantal zakken per pallet varieert van merk tot merk. De enige vereiste is het droog opslaan van de hout pellets. De prijzen zijn afhankelijk van het soort hout dat erin verwerkt is, de energetische waarde van het product, de soort pellets en de hoeveelheid die je koopt. In België zijn er een 10 tal fabrikanten van houtpellets die je per provincie kan vinden op het internet.

Prijzen van de houtpellets

Net zoals bij andere brandstoffen varieert de prijs naargelang de hoeveelheid die je aankoopt. Hoe meer je besteld, hoe lager de prijs. Omdat er maar een beperkt aantal leveranciers zijn, verschilt de prijs ook naargelang de afstand en de kwaliteit van de pellets. Hier kan je de prijzen van de meest gebruikte merken van pellets vinden met hun specifieke karakteristieken.

 • German pellets (granilux): zeer hard geperst en hebben een premium kwaliteit hebben. Worden ingevoerd uit Duitsland waardoor de leveringskosten kunnen oplopen. Het merk garandeert een constante kwaliteit. Bij aankoop van 1 pallet( 66 zakken van 15 kg) betaal je ongeveer 4, 095 euro per zak. De energetische waarde is hoger dan 5 kWh/kg
 • Mandi pellets worden in België gemaakt en zijn ook van Premium kwaliteit. De prijs is 4,19 euro per zak als je een volledige pallet (70 zakken van 15 kg) afneemt. De energetische waarde is 5 kWh/kg
 • Badger pellets: ook een Belgisch product, kosten 4,32 euro per zak wanneer je een pallet ( 48 zakken van 15 kg) koopt. De energetische waarde is 5,2 kWh/kg.
 • Plosplan pellets worden ingevoerd uit Nederland en verpakt in zakken van 14 kg. Bij aankoop van 1 pallet (56 zakken van 14 kg ) betaal je ongeveer 3,69 euro per zak. De energetische waarde bedraagt 5,28 kWh/kg.
 • Biodela pellets; komen uit Litouwen en worden in grote zakken van 1000 kg geleverd. De prijs is ongeveer 271 euro per zak. Deze prijs is afhankelijk van de afstand waar er geleverd moet worden en je moet rekenen op 2 tot 5 dagen levertijd. De energetische waarde is 4,9 kWh/kg.
 • Nova pellets worden gemaakt in Portugal en vergelijkbaar met de Plosplan pellets. Ook hier zit de meerprijs in de leveringsafstand.

 

 

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 2.9/5 (20 votes cast)
Pellets : Voordelen, Soorten en Prijs indicaties, 2.9 out of 5 based on 20 ratings

No related posts.