Een Pelletkachel aansluiten, hoe doe je dat ?

Pelletkachels heb je in twee soorten, vrijstaande modellen en modellen die geïnstalleerd worden in een bestaande openhaard opening. Het aansluiten ervan is verschillend bij beide modellenen kan je zelf uitvoeren of laten aansluiten door een erkend installateur. Het gemakkelijkst is kiezen voor een erkend installateur, omdat deze perfect weten wat je nodig hebt en hoe dit moet gebeuren.

Een afvoerkanaal voor de afval gassen

In principe heeft men niet echt een grote afvoer nodig om afval gassen kwijt te geraken. Door het optimale verbrandingsproces wordt er geen rook gevormd en geen schadelijke gassen. Toch raadt men zulke afvoer buis aan. Heb je een bestaande schouw, dan kan deze perfect gebruikt worden om als afvoer kanaal dienst te doen.

Bestaat er geen schouw, dan kan een vrij kleine buis dienst doen die door de muur naar buiten wordt gebracht. Gebruikt men een bestaande schouw, dan kan het zijn dat je een langere buis moet inbrengen in het systeem, die dan ook nog eens moet voldoen aan de vereiste normen.

Het versmallen van de schouw door het aanbrengen van een voering

Installeer een rookkanaal voering in de schoorsteen. Deze voering vermindert de grootte van het rookkanaal dat gebruikt wordt om de pelletkachel te ventileren. Hete gassen stijgen en zullen de schoorsteen verlaten aan de bovenkant van de schoorsteen. Meet de verticale lengte  van de schoorsteen vanaf een punt ongeveer in het midden van de vuurhaard onder de schoorsteen tot een punt ongeveer vier centimeter boven de rand van de huidige schoorsteen.

Monteer het rookkanaal voering volgens de instructies van de fabrikant. Wikkel het rookkanaal voering in met de meegeleverde isolatie en de tape om alles op zijn plaats te houden. Veranker het systeem op een degelijke manier in de schouw.

 

Aansluiten op het rookkanaal

Sluit de kachel aan op het rookkanaal en zorg voor luchtdichte verbindingen.

Vuurvaste ondergrond

Alvorens de kachel te plaatsen moet er een vuurvaste onderlaag onder de kachel worden aangebracht. Deze vuurvaste ondergrond kan worden gemaakt uit een platform van steen of keramische tegels.

 

Elektrische aansluiting

Aangezien er een aantal onderdelen in de pellet kachel op de elektrische stroom werken, moet men voldoende stopcontacten voorzien in de onmiddellijke omgeving van de kachel. Zonder stroom werkt de pellet kachel niet. Standaard stopcontacten zijn voldoende, maar deze moet degelijk aangesloten worden en voorzien van een aarding en een verliesstroom schakelaar.

Ventilatie roosters

Bij het plaatsen van een pellet kachel moet men goed weten waar de ventilatie roosters geplaatst moeten worden. De warme lucht moet immers optimaal in de huiskamer geblazen kunnen worden.

Brandstof opslag ruimte

Als de pellet kachel handmatig gevuld moet worden, is de beste regel deze om de brandstof niet te ver van de kachel op te slaan. Toch moet men rekening houden met de brandbaarheid ervan en deze ook niet direct naast de kachel te plaatsen. Het beste kan je deze in een aparte opslag ruimte bewaren. Sommige pelletkachels beschikken over een automatische invoer systeem en maken gebruik van een opslagcontainer die je voor verschillende dagen tegelijk kan vullen.

 

Tips voor een goede aansluiting

Lees grondig de bijgeleverde handleiding wanneer men zelf de pellet kachel zal installeren. Verzamel eerst al het nodige materiaal alvorens te beginnen. Controleert de bestaande schoorsteen alvorens een afvoer kanaal in het systeem in te brengen. Soms is het nodig deze eerst te laten reinigen voor je kan beginnen. Ken je niets van techniek of heeft men niet de tijd om dit rustig te doen, laat de installatie dan over aan een erkend installateur.

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 2.8/5 (17 votes cast)
Een Pelletkachel aansluiten, hoe doe je dat ?, 2.8 out of 5 based on 17 ratings

No related posts.