Hoe werken pelletkachels en wat zijn de voor- en nadelen ?

Pelletkachels zijn een ecologisch verantwoord, milieuvriendelijke en een betaalbare oplossing om je huis mee te verwarmen. De meeste modellen zien er trendy uit en kunnen perfect geïntegreerd worden in de huiskamer.

Het uitzicht van een pelletkachel

Je hebt momenteel pelletkachels in alle mogelijke vormen, gaande van gewone tot trendy en super moderne design modellen. Een pelletkachel kan er uit zien als een gewone houtkachel of inbouw openhaard cassette. Hier houd echter de gelijkenis op want een pelletkachel verbrand geen houtblokken maar kleine cilindrische houtpellets. De binnenkant van de pelletkachel is daarom een zeer geavanceerd verbrandingstoestel dat zo gebouwd is opdat het uit een minimale hoeveelheid brandstof een maximale warmte zou kunnen vrijzetten. Bij de meeste pelletkachels is er in het midden een klein vuurtje te zien die de warmte produceert. Wil je echter een traditioneel vuurt met gezellige vlammen zien, dan neem je best een pelletkachel met een groot kijkvenster. Keramische houtblokken bootsen hier het uitzicht van een gewoon vuur na en zorgen ervoor dat de vlammen goed verdeeld worden.

Hoe werkt een pelletkachel?

Een pelletkachel bestaat uit verschillende onderdelen. Een opslagplaats voor de pellets van waaruit deze automatisch naar de verbrandingskamer worden gebracht doormiddel van een vijzel of grote schroef. Deze vijzel of schroef wordt aangedreven door een motor die de pellets met een constante snelheid op het hete vuur gooit. Anderzijds zorgt een ventilator voor een constante luchtstroom die  over het vuur blaast, waardoor de verbrandingstemperatuur hoog blijft en het verbrandingsproces  optimaal zal verlopen. Een tweede ventilator zal dan op haar beurt de warmte de kamer in blazen, waardoor de warmte goed verdeeld wordt over de ruimte. Uitlaatgassen worden via een smalle pijp uit de kachel waardoor deze veel minder duur is om te installeren dan een gewone schoorsteenpijp.

Soorten pelletkachels

Je hebt twee soorten pelletkachels, namelijk vrijstaande en inbouw modellen. Deze kunnen niet alleen verschillen van kleur of model, maar ook in de manier van vullen. Wat betreft de vulmethode heb je de keuze tussen een bovenlader en een bodemvuller.

  • Vrijstaande pelletkachel
    Vrijstaande pelletkachels staan volledig los in de kamer en kunnen van kamer naar kamer verplaatst worden.  Deze kachels hebben een stroombron, maar gebruiken een laag wattage om elektriciteit te genereren. Ze zijn zeer efficiënt bij het verwarmen van een enkele kamer, maar men kan de ventilator aanpassen en het volume verhogen om op die manier een sterkere luchtstroom te produceren. Op deze manier kan je meer warmte de kamer inblazen of een grotere kamer verwarmen. Deze vrijstaande kachels zijn makkelijker schoon te maken en te onderhouden omdat je alle delen gemakkelijk kan bereiken.
  • Inbouw pelletkachels
    Deze soort pelletkachels kan rechtstreeks in de bestaande open haard worden ingebracht. Daar deze rechtstreeks aan een schoorsteen gekoppeld is moet deze ook jaarlijks gereinigd worden. Meestal zijn inbouw pelletkachels bodemladers omdat er geen ruimte is om ze van boven af te vullen.  Hierdoor stapelt het as zich gemakkelijker op en moet deze dan ook regelmatig verwijderd worden om problemen te vermijden. Plaats nooit zelf een inbouw pelletkachel en laat dit over aan professionelen. Er zijn immers teveel onderdelen die correct moeten geplaatst worden wil je maximaal genieten van je verwarmingstoestel.

Voordelen van een pelletkachel

Pelletkachels werken zeer efficiënt en hebben een rendement van 80 tot 85 %. Dit betekent dat ze een praktisch volledige verbranding realiseren en slechts weinig as overlaten. Ze verwarmen dan ook veel efficiënter dan grotere en duurdere gaskachels. Pelletkachels blazen de warmte letterlijk de kamer in waardoor je deze ruimte veel efficiënter gaat verwarmen. De pellets worden zo volledig verbrand zodat er nauwelijks rook vrij komt en je slechts een kleine pijp nodig hebt als rookkanaal.

Nadelen van een pelletkachel

Een nadeel van een pelletkachel is de complexiteit van het toestel, verschillende bewegende onderdelen en motoren zorgen ervoor dat een regelmatig onderhoud noodzakelijk is. Bij aankoop kan je best een toestel kiezen waarvan de onderdelen eenvoudig te vervangen zijn of een pelletkachel met een onderhoudscontract.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
Hoe werken pelletkachels en wat zijn de voor- en nadelen ?, 3.0 out of 5 based on 2 ratings

No related posts.