Pelletkachels design : Inbouw versus Vrijstaande

Pelletkachels zijn verkrijgbaar in de vorm van alleenstaande modellen en als inbouwcassette die je in de opening van je openhaard kan laten inbouwen. Momenteel heb je een ruime keuze uit mooie design modellen, eenvoudige klassieke modellen of een pelletkachel systeem gecombineerd met een ander verwarmingssysteem. Bij de keuze van een bepaald ontwerp hou je best rekening met de stijl van je interieur, de beschikbare ruimte en de visie die jij hebt over een pelletkachel. Om een maximaal rendement te hebben van je pelletkachel, laat je deze best installeren en onderhouden door een professional.

Vrijstaande pelletkachels

De meeste pelletkachels zijn vrijstaand worden ondersteund door poten of staan op een voetstuk. Speciaal ontworpen voor installatie in bijna alle bewoonbare ruimten van een woning (hoewel er beperkingen kunnen zijn zoals in slaapkamers), deze kachels zijn voorzien van een ingebouwd hitteschild waardoor ze heel dicht tegen een muur kunnen staan. Ze moeten ook geplaatst worden op een niet brandbare vloerbedekking van minimaal 3/8-inch dikte, zoals tegels.

Inbouw pelletkachels

Inbouw pelletkachels zijn speciaal ontworpen om een oude inbouw openhaard te vervangen, een openhaard opening op te vullen of in een nieuw ontworpen muuropening in te bouwen. Een decoratief paneel vult het gat tussen de voegen en de open haard opening. Sommige apparaten werden speciaal ontworpen om te worden geïnstalleerd in open haarden gemaakt van metselwerk, terwijl anderen gebruikt kunnen worden in een soort van metalen openhaard constructie. Er zijn modellen die volledig passen in de openhaard opening, andere modellen steken een beetje uit de opening.

Pellet centrale verwarmingsinstallaties

Deze zijn niet bedoeld om in het huis zelf gezet te worden, maar in de kelder of een aparte ruimte voorzien voor de centrale verwarming. Het is een installatie die het water gebruikt voor de radiatoren verwarmt en rondstuurt doorheen het gebouw. Pellets centrale verwarmingsinstallaties zijn goedkoper en veel milieuvriendelijker dan de huidige mazout verwarmingsinstallaties. Hier kan je kiezen tussen het laten installeren van een totaal nieuwe pellet verwarmingsinstallatie of je bestaande mazout verwarmingsinstallatie laten ombouwen voor het gebruik van pellets als brandstof. Hierbij word de brander van de centrale verwarming aangepast aan pellets als brandstof en een bijkomend pellet opslagtank met automatisch vulsysteem geplaatst.

 

Speksteen pelletkachels.

Deze combineren de voordelen van speksteenkachels en pelletkachels. Speksteen wordt hier als kachel bekleding gebruikt, waardoor de warmte veel langer vastgehouden wordt. Een nuttige combinatie van milieuvriendelijke brandstof en het unieke warmteopslagsysteem van het speksteen omhulsel.

Boven en onderladers bij pelletkachels

Pelletkachels kunnen wat het ontwerp betreft ook nog eens onderverdeeld worden in boven en onderladers. Hier word een onderscheid gemaakt tussen de manier waarop de brandstof in het toestel wordt aangebracht. Bij bovenladers worden de pellets bovenaan het toestel ingebracht en komen zij doormiddel van een goot of buis op het vuur terecht. Bij onderladers zit de voorraadkamer voor de brandstof achteraan of aan de zijkant van het toestel. Hier is de ruimte tussen de instroom van de pellets en de verbrandingsplaats zeer klein waardoor er meer as kan achterblijven. Daarom moeten dit soort pelletkachel regelmatiger gereinigd worden als we een maximaal rendement willen hebben.

Besluit

Wil je een pelletkachel installeren dan heb je een ruime keuze uit verschillende modellen en designs. Alhoewel deze gemakkelijk en milieuvriendelijk zijn in gebruik, vragen deze toch meer onderhoud dan andere kachels. Ze bevatten verschillende bewegende en elektrische gestuurde onderdelen.alsook elektronische controle systemen die een perfecte werking moeten garanderen. Het dagelijkse onderhoud kan eenvoudig door de eigenaar zelf uitgevoerd worden maar een jaarlijks onderhoud en reiniging moet door een professional worden gedaan. Ook bij pelletkachels dient het rookkanaal jaarlijks gereinigd te worden.

 

 

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 3.3/5 (8 votes cast)
Pelletkachels design : Inbouw versus Vrijstaande, 3.3 out of 5 based on 8 ratings

Gerelaterde artikels:

  1. Hoe werken pelletkachels en wat zijn de voor- en nadelen ?